Målsætninger for Nationalpark Kongernes Nordsjælland

Målsætningerne for nationalparken sætter rammerne for den indsats, som nationalpark-bestyrelsen gennem frivillige aftaler skal forsøge at understøtte. Grundlæggende handler det om, hvordan nationalparken skal udvikle sig på lang sigt.

Naturen skal styrkes

Med oprettelse af nationalparken kan der ske en styrkelse af naturværdierne i området. Nationalparken kan bl.a. gennem frivillige aftaler med lodsejere om naturgenopretningsprojekter og etablering af spredningskorridorer være med til at skabe større og bedre sammenhængende naturområder og dermed bevare og styrke naturtypernes kvalitet og mangfoldighed. Nationalparkbestyrelsen kan også gennem frivillige aftaler om f.eks. ekstensiv drift arbejde for, at der etableres forbindelse i det åbne land. På denne måde kan der sikres bedre spredning af områdets plante- og dyrearter mellem kerneområderne. Endvidere kan de forskellige naturtiltag f.eks. betyde en reduceret næringsstoftilførsel til søer, moser, enge og vandløb til gavn for mange sjældne arter

Med oprettelse af nationalparken kan der ske en styrkelse af naturværdierne i området. Nationalparken kan bl.a. gennem frivillige aftaler med lodsejere om naturgenopretningsprojekter og etablering af spredningskorridorer være med til at skabe større og bedre sammenhængende naturområder og dermed bevare og styrke naturtypernes kvalitet og mangfoldighed. Nationalparkbestyrelsen kan også gennem frivillige aftaler om f.eks. ekstensiv drift arbejde for, at der etableres forbindelse i det åbne land. På denne måde kan der sikres bedre spredning af områdets plante- og dyrearter mellem kerneområderne. Endvidere kan de forskellige naturtiltag f.eks. betyde en reduceret næringsstoftilførsel til søer, moser, enge og vandløb til gavn for mange sjældne arter.

Nationalparken kan være med til at styrke forbindelsen mellem kerneområderne/Natura 2000-områderne, og herved kan det også betyde en generel styrkelse af en række naturtyper og arter. Det gælder bla.a en række skovområder, som rummer biologisk værdifuld skov. Nationalparken kan endvidere være med til, gennem f.eks. involvering af frivillige, at understøtte den indsats for bekæmpelsen af invasvie arter, som allerede finder sted bl.a. i det kystnære landskab.

Landskabet skal sikres

Få steder i Danmark findes en så varieret naturgeografi samlet på et så relativt begrænset område som Nordsjælland. Landskabet blev formet under den seneste istid, hvor isen i lange perioder bevægede sig frem og tilbage under kulde- og varmeperioder. Der opstod randmoræne- og dødislandskaber, issøbakker og lavninger. En betydelig del af områdets lavtliggende terræn lå desuden under havnniveau i den seneste istid, og da landet langsomt hævede sig efter isens forsvinden, opstod de høje kystskrænter langs nordkysten. Senere i perioden 1500-1800 var området plaget af flyvesand, og indlandsklitterne sætter stadig sit præg på den nordvestlige del af Nordsjælland. De naturgeografiske forhold danner udgandspunkt for et meget varieret naturindhold i området. De store skove og søer: de mange vådområder, men også de mere næringsfattige arealer har udgjort fundamentet for arealanvendelsen.

Nationalparken omfatter et karakteristisk skov landskab med Gribskov og landets største søer Arresø og Esrum Sø. Mellem de store statsejede områder i nationalparken findes både større og mindre privatejede arealer, der inderholder eksempler på Nordsjællands stærkt varierede naterindhold. I nationlaparkområdet findes bl.a. flere værdifulde overdrev og lysåbne arealer, som er afhængige af en særlig pleje eller driftsform for at bevare deres udtryk. Kongernes brug af området gennem tiden har resulteret i en unik bevarelse af særlige skovlandskaber for kongejagt.

Nationalparken kan være med til at understøtte at områdets geologiske og landskabelige værdier bliver styrket og bevaret. Nationalparkbestyrelsen har mulighed for f.eks. at indgå frivillige aftaler og samarbejdsprojekter bl.a. vedr. pleje af landskabets natur og øget synliggørelse af landskabets former. Formidlingen af nationalparkens landskabsværdier og landskabsdannelse kan styrkes f.eks. gennem frivillige aftaler om etablering af nye faciliteter og målretning af eksisterende formidlingstiltag.

Kulturhistorien skal være synlig

Nationalparken rummer to UNESCO Verdensarv sites; Parforcejagtlandskabet i Gribskov og Store Dyrehave samt Krongborg Slot. Sammen med slottene Fredensborg og Frederikdsborg og områdets slots- og klosterruiner fortæller de historien om kirkens og kongernes indflydelse på landskabet i Nordsjælland.

Nationalparkenområdet har været beboet siden stenalderen og rummer mange gravhøje og stensætninger bl.a. i Valby Hegn. Nationalparken rummer mange fredede fortidsminder, fredede bygninger samt beskyttede sten- og jorddiger. Mange af disse kulturspor er i dag skjulte eller vanskelige at opdage. De værdifulde kulturmiljøer, landskabelige helheder og bevaringsværdige bygnigner er sårbare overfor ændringer.

Nationalparken kan være med til at understøtte arbejdet for at beskytte og synliggøre de mange kulturspor i området f.eks. gennem formidling, genskabelse og restaurering af damme, oprensning af kanaler, voldgrave eller skovgræsning og anden synliggørelse af gamle hulveje og skovveje. Nationlaparken kan sammen med en lang række andre aktører desuden være med til at sikre et alsidigt formidlingstilbud til lokale og besøgende i området.

Bæredygtigt friluftsliv

På grund af sin størrelse, variation og nærhed til hovedstaden tilrækker Nordsjælland ikke kun lokale brugere af arealerne, men giver alle besøgende mulighed for et meget varieret friluftsliv med både naturoplevelser og motion i forskellige form.

Mulighederne for at opleve naturen, landskabet og kulturhistorien er i dag allerede gode, ikke mindst fordi der allerede i dag findes en god infrastuktur og et varieret og veletableret udbud af oplevelsesmuligheder og friluftsliv i nationalparkenområdet Esrum Kloster & Møllegård, slottene og områdets øvrige besøgs- og formidlingssteder fungerer i dag som vigtige støttepunkter for friluftslivet i området samt for formidling af kulturhistorien, landskabet og naturen og danner dermed en naturlig ramme for oplevelsen af nationalparken.

Med en nationalpark kan de mange eksisterende initiativer og indsaster få en ny dimension, og nationalparken kan understøtte de mange lokale aktører i forhold til at sikre, at friluftsliv og naturoplevelser sker på et bæredygtigt grundlag og i samarbejde med lokalbefolkningen.

Mere formidling

Områdets besøgs- og formidlingssteder fungerer i dag som støttepunkter for friluftsliv og formidling af kulturhistorien, landskabet og naturen, og her er der mulighed for udbygning. Formidlingen af kulturhistoriske værdier i området varetages af museerne i området. Esrum Kloster & Møllegård, slottene og Naturstyrelsen Nordsjælland. Nationalparken kan være med til at sætte fokus på formidlingen af naturen og de kulturhistoriske værdier i området i samarbejde med områdets forsknings-, formidlings- og uddannelsesinstitutioner. På den måde kan nationalparken være med til at forene forskning, uddannelse og formidling af nationalparkens indhold og værdier.

Nationalparkens bestyrelse kan i samarbejde med lokalbefolkningen arbejde for at understøtte koordineringen af de eksisterende oplevelsestilbud og muligheder, som findes i området. Nationalparken kan også i samarbejde med lokalbefolkningen og bl.a. Naturstyrelsen understøtte, at et evt. øget antal besøgende i området kan håndteres på en hensigtsmæssig måde.

Undervisning og forskning er vigtig

Nationalparkbestyrelsen skal arbejde for at understøtte forskningen og styrke undervisningen i nationalparken ved at understøtte de mange eksisterende initiativer i samarbejde med andre lokale aktører. Nationalparken kan medvirke til at skabe nye faciliteter og undervisningstilbud såsom udeskoleundervisning og andet, der vil være med til at styrke forståelsen for områdets natur og kulturhistorie, landskab og udnyttelse af naturressourcerne.

Det er desuden en vigtig opgave for bestyrelsen at følge udviklingen af nationalparken og løbende tage stilling til, om nationalparken udvikles i samspil med omgivelserne, og om bekendtgørelsens målsætninger er opfyldes. Dette kan bl.a. ske med udgangspunkt i data fra det nationale overvågningsprogram for vand og natur (NOVANA), besøgstal fra turistbranchen m.m., men bestyrelsen kan også iværksætte supplerende undersøgelser.

Lokal udvikling

Når Nationalpark Kongernes Nordsjælland bliver etableret, forventes det at tiltrække flere besøgende til nationalparken. Men med en fornuftig planlægning kan hensynet til naturen sikres, samtidig med, at man minimerer eventuelle gener for områdets beboere og lodsejere. Lodsejere i nationalparken vil få mulighed for at indgå frivillige aftaler med nationalparkbestyrelsen. Formålet med sådanne aftaler er at skabe bedre vilkår for udvikling og styrkelse af natur, landskab, kulturhistorie og friluftsliv – og kan f.eks. omhandle særlig drift af arealer, pleje af fortidsminder eller friluftsfaciliteter. Det vurderes, at en nationalpark kan få positiv indvirkning på turisterhvervet og komme det lokale erhvervsliv såvel som lokalsamfundet til gode. Bl.a. hotel- og restaurationsbranchen samt ikke mindst de kulturhistoriske attraktioner forventes at kunne profitere af en forventet stigning i antallet af besøgende. Samtidig vurderes det, at en øget opmærksomhed på området kan være med til at styrke de mange initiativer vedr. produktion af lpkale fødevarer. En kommende brandingeffekt som følge af nationalparkens oprettelse vil kunne resultere i en styrkelse af de lokalke erhvervsliv.

Nationalparkens bestyrelse vil få en aktiv rolle gennem samarbejdsaftaler, partnerskaber og aftaler om ekstern finansiering, som kan medvirke til en styrket lokal udvikling af nationalparken. Et væsentligt element er bl.a. at styrke samarbejdet om lokale initiativer, der kan fremhæve, bevare og udvikle områdets karakteristiske natur og understøtte formidlingen af områdets kulturhistorie.

Miljø- og Fødevaremnisiteriet, Miljøstyrelsen
Juni 2017